clapari second hand

Cum Să Alegi Mărimea Potrivită De Clăpari

Pe lângă schiuri, clăparii reprezintă cel mai important accesoriu din echipamentul de ski iar alegerea unei perechi potrivite necesită o căutare extrem de minuţioasă. Clăparii reprezintă accesoriul care face legătura dintre corpul nostru şi schiuri, iar în funcţie de alegerea noastră, acest lucru va conta enorm pe pârtie. Pentru o precizie sporită pe pârtie şi o purtare confortabilă, este recomandabil ca mărimea clăparilor să nu fie prea mare sau prea mică, deoarece acest lucru poate duce la accidentări. Pentru schiorii începători, clăparii pot fi puţin mai mari decât mărimea piciorului, însă nu cu mult. În cele ce urmează, vă vom oferi nişte sfaturi privind alegerea mărimii perfecte de clăpari atât pentru copii cât şi pentru adulţi.

Ce Tip De Schi Practicaţi

În mod normal, fiecare categorie de clăpari este concepută pentru a face faţă unui anumit stil de schiat. De aceea, o pereche de clăpari destinată schiorilor începători sau intermediari este total diferită de o pereche concepută pentru profesionişti. De exemplu, clăparii pentru utilizatorii începători sau de nivel mediu vor fi mult mai flexibili decât cei profesionali, oferind un nivel de confort extrem de mare pentru cel care îi poartă. Interiorul lor va fi mult mai spaţios pentru degete iar schiorul îi poate purta pentru o zi întreagă, fără să simtă orice urmă de disconfort. În schimb, clăparii profesionali sunt mult mai rigizi şi sunt special concepuţi pentru un control mult mai precis şi o absorbţie mai bună a şocurilor. Acest tip de clăpari nu este recomandat începătorilor, pentru că sunt destul de inconfortabili şi rigizi.

Alegerea Mărimii După Indicele Mondopoint

Mondopoint este un indice universal de stabilire a mărimii clăparilor, ce presupune măsurarea în centimetri a piciorului. Aflarea indicelui nostru Mondopoint este extrem de simplă şi tot ce trebuie să facem este să ne plasăm piciorul în faţa unui perete, astfel încât degetul mare să atingă peretele. Folosindu-ne de o riglă/metru/ruletă vom măsura lungimea de la perete până la călcâi şi vom rotunji numărul de centimetri obţinuţi. Acesta va fi indicele Mondopoint iar cu ajutorul său puteţi începe căutarea unei perechi de clăpari care să corespundă mărimii.

În cazul achiziţionării unei perechi de clăpari second hand de către un începător, mărimea acestora ar trebui să fie cât mai apropiată de indicele Mondopoint. În cazul în care se doreşte un confort sporit, schiorul poate opta pentru o mărime mai mare, însă nu cu mai mult de o unitate. Pentru un plus de performanţă pe pârtie este recomandabil ca schiorul să poarte o pereche cât mai subţire de şosete. Interiorul clăparului asigură o izolare termică suficientă iar o pereche mai groasă de şosete nu este necesară.

Alegerea După Nivelul Flexului

Mărimea clăparilor nu trebuie stabilită doar după dimensiunile piciorului iar factori precum înălţimea şi greutatea schiorului sunt la fel de importanți. Când achiziţionăm o pereche de clăpari sau schiuri second hand, trebuie să ne asigurăm că acestea se vor îndoi suficient de la gleznă, astfel încât să ofere o bună absorbţie a şocurilor. În termeni de specialitate, această abilitate a clăparilor poartă denumirea de flex. Flexul clăparilor este de asemenea exprimat într-un indice de referinţă, cuprins între valoarile de 50 şi 130+. Cei care practică schiatul în mod recreaţional ar beneficia mai mult de un flex cu o valoare mică, deoarece acesta este mai maleabil şi mai confortabil pentru schior.

Cu toate acestea, o persoană cu o greutate şi înălţime mai mare va avea nevoie de clăpari cu o valoare mai ridicată a flexului, deoarece şi presiunea aplicată schiurilor va fi una mai mare. Tipul de zăpadă şi terenul sunt de asemenea importante în alegerea valorii flexului, însă acest lucru nu are o influenţă mare asupra unui schior amator/mediu, care practică schiatul pe o pârtie special amenajată.

Pentru Copii

Alegerea unei perechi de clăpari pentru copii se face după aceiaşi parametrii ca cei menţionaţi mai sus. Foarte mulţi părinţi doresc să achiziţioneze o mărime mai mare de clăpari pentru copiii lor, sperând că aceştia să-i poată purta şi anul viitor/peste 2 ani. Acest lucru este total nerecomandat iar copilul poate fi expus unor accidentări serioase, dacă va coborî pe pârtie cu nişte clăpari prea mari. Dacă sunteţi îngrijoraţi de preţurile piperate, puteţi oricând opta pentru o pereche de clăpari second hand sau de schiuri second hand. Calitatea unor astfel de produse este ireproşabilă iar preţul este mai mult decât convenabil.

În Încheiere

După cum puteţi observa, mărimea clăparilor este extrem de importantă iar alegerea unor valori potrivite este obligatorie, atât pentru adulţi cât şi pentru copii. Din fericire, clăparii second hand îşi păstrează parametrii chiar dacă au fost folosiţi anterior, acest lucru facilitând achiziţionarea perechii potrivite de la distanţă, de la un magazin online.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *