Cum să-ți alegi perechea perfectă de schiuri?

Alegerea schiurilor poate fi înspăimântător, dar noi îți suntem alături ca să-ți găsești perechea potrivită. Primul pas începe cu determinarea lungimii tale care-ți potrivește cel mai bine. Aceasta este puternic influențată  de nivelul tău de capacitate și de stilul de schi și de teren. Hai să vedem procesul următor!

  • Lungimea schiurilor
  • Nivelul de capacitate
  • Stilul de schi
    1. Lățime
    2. Raza de întoarcere
    3. Tip de rocker
  • Terenul favorit
  • null

    1. Lungimea schiurilor

    Cum să-ți alegi mărimea perfectă de schiuri?

    Nu există nicio formulă pentru selectarea mărimii corecte a tuturor schiorilor. Factorii ca înălțimea și greutatea înseamnă un punct de pornire excelentă, dar există și alte elemente pe care trebuie să le luăm în considerare, ca exemplu: categoria de schi, tipul de zăpadă, teren și preferințele personale. Regula generală este că trebuie să-ți alegi o lungime a schiurilor care să fie undeva între bărbie și frunte. Schiorii avansați și cei experți pot alege schiuri puțin mai lungi, decât înălțimea capului.

    algere marime potrivita schi

    În cadrul gamei de schiuri sugerate pentru schi există mai multe motive pentru a alege o pereche mai scurtă sau mai lungă. Schiurile carving cu o talie mai subțire și o rază de viraj mai mică pot fi schiate la o lățime mai mică decât schiurile de tip all-mountain sau freeride cu o rază mai mare a turei și o lățime mai tare a taliei. Schiurile rocker sunt mai ușor de pivotat între ture și pot fi schiate puțin mai mult decât schiurile camber comparabile.

    Motive pentru a alege schiuri mai scurte, mai aproape de bărbie:

    • Ești un schior începător sau intermediar;
    • Cântărești mai puțin decât media pentru înălțimea ta;
    • Îți place să te întorci scurt, rapid și rareori să scapi rapid.
    • Vrei schiuri carving cu doar camber, fără rocker.

     

    Motive pentru a alege schiuri mai lungi, mai aproape de înălțimea capului:

    • Schiezi rapid și agresiv;
    • Cântărești mai mult decât media pentru înălțimea ta;
    • Ai de gând să faci majoritatea schiurilor de pe traseu;
    • Ai de gând să schiezi un schi twin-tip;
    • Vrei o pereche de schiuri cu o mulțime de rockeri.

     

    Notă:   Diferitele mărci de schiuri nu măsoară întotdeauna lungimea în același mod; Astfel încât este posibil ca o mărime de schi de la o marcă să fie puțin mai lungă sau mai mică decât aceeași mărime într-o altă marcă.

  • null

    2. Nivelul de capacitate

    Nivelul de abilități a devenit oarecum mai puțin relevant, deoarece tehnologia de schi a făcut posibil ca un începător să schieze o varietate mult mai largă de schiuri. Cu toate acestea, există, desigur, caracteristici care diferențiază schiurile pentru diferite niveluri de abilități.

    Începător/ Intermediar

    Cineva care este nou la schi sau un schior care lucrează la conectarea unor linii mai ușoare se încadrează în acest nivel de calificare. Calitățile tipice de schi începători includ: flexii mai flexibile, lățimi mai înguste, compozite, spumă sau miezuri din lemn mai moale și construcții cu capace. Adăugarea de rocker în vârful și coada tinde să facă un schi mai puțin „hooky”, precum și de a ajuta întoarcerea.

    Intermediar/ Avansat

    Majoritatea schiorilor și schiurilor intră în acest nivel, indiferent dacă vă place să sculptați pe groomeri sau să vă aventurați în pulbere. Aceste schiuri sunt în general oarecum mai largi decât schiurile începător-intermediare, cu un miez din lemn mai puternic și cu o construcție laterală de tip sandwich. În funcție de tipul de schi, schiurile cu nivel intermediar avansat pot avea un camber complet, un rocker sau o combinație a celor două.

    Avansat/ Expert

    Indiferent de alegerea terenului, schiurile avansate la nivel expert sunt pentru schiori mai agresivi și mai calificați. Vei găsi adesea straturi de titanal, carbon, in, sau alte materiale menite să producă performanțe mai bune la viteză sau în condiții dificile. Schiurile de nivel avansat-expert sunt, în general, mai tari decât schiurile de nivel mediu și pot fi provocatori la viteze mai mici. Vei găsi sculptură la nivel expert, parc, schiuri de munte și pulbere cu o varietate largă de configurații rocker.

  • null

    3. Stilul de schi

    Există mulți factori care contribuie la modul în care schiurile se simt și efectuez. Aceste trei elemente de formă de schiuri joacă un rol important în determinarea caracterului adecvat al unui schior sau al utilizării acestuia: lățimea, raza de întoarcere și tipul de rocker.

    a) Lățimea taliei

    Aceasta este măsura la o lățime de schi la mijlocul (taliei) schiurilor, care este de obicei cel mai îngust punct. Lățimea mai mică a taliei este mai rapidă la margine în timpul întoarcerii, în timp ce lățimile mai largi ale taliei oferă o mai bună flotare în zăpadă.

    60-79 MM  80-89 MM  90-99 MM  100-120 MM  > 120 MM

    b) Raza de întoarcere

    Raza de întoarcere este forma unor schiuri determinate de vârful, talia și lățimea cozii, exprimate, în general, în metri. Cu cât este mai îngustă talia unei perechi de schiuri în raport cu vârful și coada, cu atât este mai mică raza de întoarcere și, prin urmare, este mai adâncă muchia laterală. O schiță cu o fâșie laterală profundă (rază scurtă de întoarcere) va face viraje mai rapide, în timp ce o schiță cu o parte laterală subțire (rază lungă de întoarcere) se va întoarce mai lent și este de obicei mai stabilă la viteze mari. Unele schiuri moderne combină două sau mai multe raze pe o singură margine.

     

    c) Tip de rocker

    Deși camber a fost în jur de mult înainte de rocker, îl clasificăm ca un tip de rocker pentru simplitate. Rocker este, de asemenea, cunoscut sub numele de camberă inversă, deci gândiți-vă la camber ca rocker invers.

     

    CAMBER

    Acesta este profilul tradițional pentru schiuri și snowboarduri. Camberul este o ușoară curbă ascendentă în mijlocul unui schi sau al unei mese, cu punctele de contact – în cazul în care un schi sau o placă neechilibrată intră în contact cu zăpada – aproape de capete. Camber necesită o inițiere mai precisă a turei și oferă o precizie superbă, cu o cantitate mare de putere pe teren îngrijit și zăpadă. Greutatea călărețului face o presiune uniformă și concentrată pe margine de la vârf la coadă, rezultând o creștere a marginOi și o mai bună „pop”. Conducătorii de curse preferă adesea camber.

    schii camber second hand
    ROCKER

    Rocker-ul (numit și reverse-camber) este la fel cum pare – camberul întors cu capul în jos. Toate schiurile și snowboardurile, când sunt așezate pe margine și cântărite într-o mișcare, realizează o mișcare inversă. Camioanele și panourile cu șasiu produc mai mult presiune asupra zăpezii la vârf și coadă, deoarece trebuie să se flexeze în continuare pentru a atinge această curbă. Termenul de rocker este împrumutat de la sporturi de apă unde rockerul este comun. Rocker-ul și snowboard-urile rocker oferă un flotor superior în zăpada moale și ușurința sporită de inițiere a șinelor cu mai puține șanse de „capturare” a unei muchii. Deoarece schiurile, în general, devin mai largi, rocker-ul ajută la menținerea noilor forme manevrabile pentru o gamă mai largă de schiori. Formele de schi și bord largi, concepute în principal pentru pulbere, sunt adesea înclinate.

    schii rocker second hand
    ROCKER / CAMBER

    Schiurile rocker/camber împerechează un profil tradițional tăiat în picioare cu un vârf prelungit, înălțat timpuriu, împrumutat de la schiuri complet balansate. Acest profil plasează punctul de contact din față înapoi de la vârf, în timp ce punctul de contact din spate rămâne aproape de coadă. Vârful cu balamale permite o mai bună flotare în zăpadă adâncă și o senzație mai puțin atractivă pe loc, în timp ce spatele camberat stochează și transmite energie în mod similar cu un schi înclinat complet și păstrează marginile atunci când greutatea ta este peste cozile. Din acest profil se construiesc tot mai multe schiuri de munte și de sculptură. Datorită formei sale asimetrice, acest profil nu are comutator de schi și alte profiluri, dar ești în căutarea unui echipament de munte ce plutește în puf, fără a renunța la performanțele zăpezii prea grele, rocker/camber este o alegere excelentă.

  • teren schi

    4. Terenul favorit

    Vei observa că liniile dintre diferite tipuri de schiuri sunt din ce în ce mai neclară în aceste zile, astfel încât multe schiuri să se încadreze în mai multe categorii.

    a) Schiuri all-mountain

    După cum sugerează și numele, toate schiurile de munte sunt destinate să schieze întregul munte. Acestea sunt concepute pentru a manipula orice vă arunca la ele, inclusiv praf, gheață, , zăpadă grea, dar ele nu sunt neapărat un maestru de orice tip de teren sau de zăpadă. Dacă ai de gând să deții doar o pereche de schiuri pentru a face totul, aceasta este ceea ce vrei. Toate schiurile montane vin într-o varietate de forme și lățimi pentru a se potrivi cu nevoile specifice ale diferitelor schiori. Toate schiurile de munte au, în general, ceea ce numim talie medii de grăsime care variază de la 80-110 mm. Cheia este să-ți dai seama unde vei petrece majoritatea timpului pe munte și ce tip de teren dorești să schiezi cel mai mult. Amintește-ți, nu este vorba doar de ceea ce schiezi acum, ci de ceea ce-ți dorești.

    b) Schiuri powder

    Aceste schiuri sunt pentru zilele profunde. Dacă îți place să găsești stucuri de praf la stațiunea locală, mergi la misiuni de backcountry pentru cele mai proaspete excursii de schi schiurile de pulbere sunt ceea ce ai nevoie pentru a rămâne pe linia de plutire. Schiurile din categoria pulbere sunt largi (115 mm sau mai mult în talie) și de cele mai multe ori au o formă de rocker. Unii au forme laterale unice, cum ar fi sidecut-ul invers; Vârful și coada nu sunt întotdeauna cele mai largi părți ale schiului. Multe schiuri de pulbere de astăzi sunt suficient de versatile pentru a face față condițiilor mixte și zăpezii mai grele.

    c) Schiuri big mountain

    Schiurile de munte mari sunt proiectate pentru a încărca linii mari cu viteze mari și aerisire mare. Aceste schiuri variază în lățime de la schiurile largi, orientate spre pudră, pentru a schia Alaska, pentru a face schițe mai restrânse, amestecate, pentru a rupe capul de zăpadă la munte. Schiurile din această categorie tind să fie pe partea mai rigidă și mai greoaie, adesea cu mai mult rocker în vârf și mai puțin în coadă.

    d) Schiuri carving

    Dacă-ți place sentimentul clasic de a pune schiurile peste margine, luând o întorsătură perfectă, schiurile carving sunt ceea ce vrei. Aceste schiuri au talie mai restrânsă și raze scurte de întoarcere pentru o viteză până la margine și o inițiere rapidă de întoarcere și ieșire pe trasee îngrijite și pachet dur. Schiurile începător-intermediare din această categorie sunt concepute pentru exerciții.

    e) Schiuri park and pipe

    Schiurile park and pipe, deseori numite schiuri freestyle, sunt destinate schiorilor care își petrec cea mai mare parte a timpului în parcul de teren. Deși schiurile tradiționale “park and pipe”au talie mai îngustă, cu profile pline de camberă, această categorie încorporează mai multe modele rocker și diferite forme. Vei găsi aproape întotdeauna aceste schiuri cu vârfuri gemene, precum și alte caracteristici specifice, cum ar fi marginile mai groase, durabile și bazele extrudate dens.

    f) Schiuri alpine touring

    Cunoscute sub denumirea de schiuri backcountry, schiurile alpine touring (AT) sunt concepute pentru a merge în sus, precum și în jos. Aceste schiuri sunt, de obicei, ușoare pentru lățimea lor. Variază în funcție de lățime și greutate, versiunile grele mai largi utilizate în mod obișnuit pentru turul zăpezii / ninsoare și schiurile mai ușoare, de obicei folosite pentru turneul de primăvară / vară / lungă distanță.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *